Băncile o duc mai bine ca niciodată: profituri uriașe, bancherii au bani cu grămada

de: Mădălina Bahrim
01 05. 2023

Marii jucători bancari prezenți pe piața din România se bucură de profituri în creștere, deși contextul economic este unul delicat, marcat de multiple crize, de inflație puternică și de lipsă de predictibilitate, atât în plan intern, cât și la nivel internațional.

Băncile par imune la șocurile pe care economia le resimte în acest moment. Afacerile marilor bănci de la noi din țară nu dau semne că ar fi afectate de ceea ce se întâmplă în majoritatea sectoarelor de business, iar un exemplu în acest sens ne este dat de cel mai recent raport financiar al Libra Internet Bank. Banca a înregistrat un profit net de 238,18 milioane lei anul trecut.

De când a crescut ROBOR-ul, băncile fac bani cu sacul

„2022, al 25-lea an de funcționare al Libra Internet Bank, a fost și cel mai bun an din istoria noastră. Le mulțumim clienților pentru încrederea acordată și acționarilor, pentru sprijinirea permanentă a dezvoltării noastre. Suntem o echipă mai puternică și mai experimentată ca oricând și deținem toate atuurile care să ne asigure creșterea și în viitor”, a declarat Cristina Mahika-Voiconi, Director General Adjunct al Libra Internet Bank.

Mai important de atât este că banca a ținut sub control rata creditelor neperformante, aceasta fiind foarte redusă, iar la capitolul active nete vorbim despre un total de 9,72 miliarde lei.

Reprezentanții instituției financiare țin să precizeze și contextul special în care s-au înregistrat aceste cifre. Este vorba despre obținerea unei rentabilități a capitalului – ROE de 22,84% și o rentabilitate a activelor – ROA de 2,45%.

Tot din raportul publicat de bancă reiese că foarte mulți bani ai săi au fost direcționați către dezvoltare, noi investiții. Concret, 85% dintre investiții au fost realizate pentru echipamente și programe IT. Astfel, echipa IT a realizat, printr-un efort 100% in-house, upgrade-ul informatic al soluției de core-banking, precum și tranziția la tehnologia TAFJ, care permite creșterea vitezei de procesare și implementarea ultra-rapidă a tehnologiilor de ultimă generație, în beneficiul clienților și al partenerilor băncii. Pe parcursul anului, au fost de asemenea implementate 82 de proiecte RPA (Robotic Process Automation) și 7 proiecte AI (Artificial Intelligence).